Covid-19 daagt transportplanners tot het uiterste: Hoe ga je om met lange wachttijden aan de grens?
 

Halverwege maart ontstonden er enorme wachtrijen met wachttijden van meer dan 20 uur langs de binnen-Europese grenzen toen regeringen strikte maatregelen namen om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. En ook al is de situatie in de tussentijd iets verbeterd, de beperkingen blijven gehandhaafd en er kunnen nieuwe files blijven ontstaan. Experts verwachten dat de situatie voor de Paasvakantie weer zal verslechteren. Dit vormt met name een uitdaging voor de Transport & logistiek en maakt het voor transportplanners belangrijker dan ooit om een real-time overzicht te behouden.

Zoals EU-voorzitter Ursula von der Leyen zei, is het uiteraard belangrijk om uitzonderlijke maatregelen te nemen om de gezondheid van de bevolking te beschermen. Tegelijkertijd benadrukte ze echter ook het belang van een goed functionerende goederenstroom: ’Maar laten we ervoor zorgen dat goederen en essentiële diensten in onze interne markt blijven stromen. Dit is de enige manier om tekorten aan medische apparatuur of voedsel te voorkomen”.

Wachttijden aan de grens zetten transportplanners onder druk

Een situatie zoals die aan de Poolse grensovergangen medio maart is voor iedereen een nachtmerrie: forenzen, auto- en vrachtwagenchauffeurs moesten urenlang wachten, soms zonder enige mogelijkheid om eten en drinken te krijgen, om nog maar te zwijgen over het gebrek aan sanitaire voorzieningen. Mensen die afhankelijk waren van belangrijke leveringen wisten niet wanneer ze zouden aankomen. Transportplanners stonden onder extreme druk.

“Dergelijke situaties zijn niet alleen enorm stressvol; ze kunnen ook een bedreiging gaan worden als het gaat om de levering van goederen. Bijvoorbeeld als medische benodigdheden niet op tijd worden geleverd”, zegt Mark Ulrich, Solution Director PTV Map&Guide. “Het was duidelijk dat er snelle support voor de transportplanners nodig was en daar hebben we op volle snelheid aan gewerkt.”

Houd het overzicht: Verkeerssituatie en wachttijden aan de grenzen

Een extra data laag van dataleverancier Sixfold, stelt gebruikers van TLNplanner nu in staat om direct te zien wat er aan de Europese grensovergangen gebeurt.

“Samen met onze nieuwe partner hebben we snel een oplossing kunnen vinden voor onze klanten. Naast informatie over de huidige verkeerssituatie op de Europese wegen, kunnen ze nu ook precies zien hoe de situatie bij de grensovergangen is”, legt Mark Ulrich uit.

2020 04 wachttijden grens screen012020 04 wachttijden grens screen01

Groene, oranje en rode stippen laten de transportplanners in één oogopslag zien of het verkeer vlot verloopt, tot stilstand komt of dat er lange wachttijden aan de grens te verwachten zijn. De lengte van de file en de geschatte wachttijd bij de grensovergangen worden voor beide richtingen weergegeven en worden meegenomen in de routeberekening. Hierdoor heeft de logistieke afdeling toegang tot actuele informatie over extra reistijden en mogelijke alternatieve routes en kan daardoor sneller inspelen op de dagelijkse uitdagingen.

“Verkeersopstoppingen en andere onvoorspelbare gebeurtenissen zijn niet te vermijden. Maar het ergste is, niet te weten wat er aan de hand is. Want dan kun je niet adequaat reageren”, zegt Mark Ulrich. Met de nieuwe functionaliteit heeft de transportplanner nu volledige transparantie en de kans om de juiste beslissingen te nemen.

Test 15 dagen gratis

Nu testen »

TLNplanner aanschaffen

Bestel direct »

Gratis online demo TLNplanner

Vraag nu aan »

x

Verhoging Duitse Maut vanaf 1 december 2023!

icon tlnplanner tracing

Bereken nu de impact van de Duitse tolverhoging met TLNplanner!

 

Test gratis! »