De transportsector staat voor een grote uitdaging. In 2030 moet de CO2-uitstoot van het wegtransport met maar liefst 50 procent zijn gereduceerd, terwijl de vraag naar wegtransport alleen maar toeneemt. Met andere woorden: per rit en per vrachtauto moet de uitstoot met veel meer dan 50 procent omlaag. Welke maatregelen neemt u?

Wie zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid wil oppakken, zal eerst inzicht moeten creëren in de huidige CO2-uitstoot. En inzicht alleen is niet genoeg. Wilt u de juiste maatregelen nemen? Dan moet u kunnen berekenen wat het effect daarvan is op de emissies. Wilt u bijvoorbeeld investeren in elektrisch vervoer? Dan is het goed om te weten in welke stad of regio een elektrisch voertuig het best kan worden ingezet.

Maar niet alleen de maatschappij verwacht actie. Ook steeds meer klanten eisen inzicht in de vorderingen op het gebied van duurzaamheid. Bedrijven die willen streven naar een operatie met ‘zero emissions’, dwingen hun transportpartners het goede voorbeeld te geven en werk te maken van groene logistiek. Daarnaast bestaan er de nodige wettelijke restricties, bijvoorbeeld in Frankrijk. Dat is het eerste Europese land waarin wettelijk is verplicht – sinds 2013 al – om de CO2-uitstoot voor transport in, van en naar Frankrijk aan te geven.

Scenario’s doorrekenen

De software van PTV biedt uitkomst. Met PTV Route Optimiser ST, PTV xServer of TLNplanner rekent u snel en eenvoudig uit wat de afstanden en tijden per rit zijn. Als het systeem die informatie koppelt aan onder meer het voertuigprofiel, het gewicht van de lading en de gekozen route – denk aan hoogteverschillen – kan het eenvoudig uitrekenen wat het brandstofverbruik en dus de CO2-uitstoot is. En dat allemaal binnen enkele tellen.

Wilt u weten of een andere route met minder hoogteverschillen leidt tot minder uitstoot? Bent u benieuwd naar het effect als u een ander vrachtwagen met een ander voertuigprofiel inzet? Met de mogelijkheid om verschillende scenario’s door te rekenen en te vergelijken, maakt u altijd de beste keuze.

Uw eigen CO2-calculator

Daarbij blijft het niet. Wilt u de emissies van het hele wagenpark op de voet volgen? Met de software creëert u in een handomdraai overzichtelijke rapportages van de uitstoot. Daarmee kunt u zien welke vorderingen u boekt als het gaat om de klimaatdoelstellingen. In één oogopslag ziet u welke ritten en welke voertuigen de grootste uitstoot opleveren. Kortom: met een rit- of routeplanningssysteem van PTV beschikt u over uw eigen CO2-calculator.

Test 15 dagen gratis

Nu testen »

TLNplanner aanschaffen

Bestel direct »

Gratis online demo TLNplanner

Vraag nu aan »

x

Verhoging Duitse Maut vanaf 1 december 2023!

icon tlnplanner tracing

Bereken nu de impact van de Duitse tolverhoging met TLNplanner!

 

Test gratis! »