De invoering van de kilometerheffing in België op 1 april leidt niet alleen tot hogere transportkosten, maar ook tot extra administratieve lasten. Logistiek dienstverleners Van Moer Logistics en GEBA Trans zijn erin geslaagd om de impact op hun eigen administratieve kostenniveau en dat van hun klanten te minimaliseren met de hulp van TLNplanner. “We kunnen snel zien wat de impact van een aangepaste route is op de transportkosten inclusief de Belgische tol op de levertijden.”

Elke dag stuurt Van Moer Logistics 250 vrachtauto’s de weg op – op piekmomenten aangevuld met nog eens 30 charters – die samen meer dan 90.000 kilometer per dag afleggen.

Met de Antwerpse haven als thuisbasis gaat een groot deel van die kilometers over het Belgische wegennet. Dat betekent dat de invoering van de kilometerheffing op 1 april 2016 een grote impact heeft op de transportkosten van de logistiek dienstverlener. Hoewel de heffing direct kan worden doorberekend aan klanten, blijft Van Moer zitten met de administratieve lasten. “Het is onze doelstelling om met zo weinig mogelijk inspanningen de kilometerheffing te verwerken. De TLNplanner helpt daarbij”, stelt ICT-directeur Aert Wezenbeek van Van Moer.

Ook de medewerkers van GEBA Trans gebruiken TLNplanner voor het berekenen van de Belgische kilometerheffing. Het expeditiebedrijf met twintig medewerkers heeft geen eigen vloot, maar organiseert gemiddeld 140 ritten per dag. Tot de klanten horen SCA Hygiene Products en Zooplus, Europa’s grootste webwinkel in dierbenodigdheden. “Wij verzorgen onder meer de linehauls vanaf het distributiecentrum van Zooplus in Tilburg naar pakketvervoerders in onder meer België, Frankrijk en Spanje. Ruim een kwart van onze ritten voert door België”, vertelt algemeen directeur Fred Spijksma, die eraan toevoegt dat tien van de twintig medewerkers sinds twee jaar dagelijks werken met TLNplanner. “We willen onze planners goed gereedschap in handen geven. TLNplanner is een snelle en betrouwbare routeplanner, de norm in Nederland.”

Routes verleggen

TLNplanner helpt GEBA Trans niet alleen om voor klanten de correcte tarieven inclusief de Belgische kilometerheffing te berekenen, maar ook om helderheid te scheppen in gesprekken met transporteurs. “Zij komen soms tot andere bedragen voor kilometerheffing dan wij hadden verwacht, bijvoorbeeld als een route in de praktijk afwijkt. Met TLNplanner kunnen we dan snel uitrekenen wat het correcte bedrag moet zijn”, verklaart Spijksma.

De kilometerheffing zorgt ervoor dat GEBA Trans in overleg met vervoerders soms routes verlegt om het aantal kilometers over Belgische snelwegen te reduceren. “TLNplanner laat zien hoe wij de totale transportkosten, rekening houdend met de verschillende voertuigprofielen, kunnen terugbrengen. We kunnen snel zien wat de impact van een andere route is op de kosten en op levertijden. Dat is wat klanten van ons verwachten. Zij weten natuurlijk ook wat er speelt. Het is onze rol om hun transportkosten te minimaliseren.”

“We willen onze planners goed gereedschap in handen geven"

ICT-directeur Aert Wezenbeek van Van Moer

Medewerkers van Van Moer gebruiken TLNplanner voor het doorrekenen van transportroutes, afgeven van tarieven en opstellen van offertes. “Ze zien direct welke extra kosten ze moeten doorberekenen. Natuurlijk kan het zijn dat we uiteindelijk meer heffing moeten betalen omdat routes in de praktijk door omstandigheden kunnen afwijken, maar dat zijn we nu aan het onderzoeken. We vergelijken de daadwerkelijk betaalde heffing met de berekeningen van TLNplanner. Als daarin afwijkingen zitten, kunnen we oorzaken achterhalen en eventueel maatregelen nemen”, verklaart Wezenbeek.

Altijd de meest recente versie

Van Moer heeft met het oog op de invoering van de kilometerheffing de nieuwste versie van TLNplanner geïmplementeerd. “We hadden nog een versie die draaide op onze eigen server, maar zijn nu overgeschakeld op de internetversie. We hebben niet de ambitie om een eigen datacentrum te runnen, dat kunnen we veel beter overlaten aan gespecialiseerde partijen met de benodigde competenties op dat gebied”, stelt Wezenbeek, die uiterst tevreden is over de internetversie van TLNplanner. “We gebruiken nu elke dag de meest recente versie van deze tool zonder ons druk te hoeven maken over updates. Met name voor actuele berekeningen van transporttarieven en kilometerheffing is de internetversie een uitkomst.”

GEBA Trans werkt eveneens naar volle tevredenheid met de internetversie van TLNplanner. Spijksma: “Het is een betrouwbare tool, die al vroegtijdig ondersteuning bood voor het berekenen van de kilometerheffing. Dat heeft ons in staat gesteld om te anticiperen op deze maatregel en onze klanten op tijd inzicht te geven in de impact daarvan op de transportkosten. Ondersteuning van PTV hebben we nog niet nodig gehad, simpelweg omdat de planningstool erg duidelijk en gebruiksvriendelijk is.”

Wezenbeek is eveneens tevreden over de support die PTV biedt. “Wij maken niet alleen gebruik van TLNplanner, maar ook van de xServer-componenten van PTV. Die zijn geïntegreerd in ons planningssysteem en bieden eveneens ondersteuning voor de kilometerheffing. Dat betekent onder meer dat de heffing automatisch word meegenomen in onze orderadministratie zonder dat we handmatig een bedrag hoeven in te vullen. Dat helpt ons om de administratieve last te beperken.

Download deze klantcase in pdf »

Gebruik net als GEBA Trans ook TLNplanner »

Test 15 dagen gratis

Nu testen »

TLNplanner aanschaffen

Bestel direct »

Gratis online demo TLNplanner

Vraag nu aan »

x

Verhoging Duitse Maut vanaf 1 december 2023!

icon tlnplanner tracing

Bereken nu de impact van de Duitse tolverhoging met TLNplanner!

 

Test gratis! »