Mobiliteit en transport (M&T) is een van de tien profielen waaruit vmbo-leerlingen kunnen kiezen. Ze leren hoe ze een motor moeten onderhouden en wielen moeten afstellen, maar ook hoe ze de route van een vrachtauto moeten plannen. PTV stelt daarvoor TLNplanner ter beschikking. Het Kalsbeek College uit Woerden maakt daar gebruik van. Docent Harol Busscher: “We kunnen nu laten zien wat het vak van planner en chauffeur daadwerkelijk inhoudt.”

Profiel Mobiliteit & Transport

Het Kalsbeek College telt circa 1150 vmbo-leerlingen, die aan het eind van het tweede jaar een beroepsrichting moeten kiezen. Mobiliteit en transport is een van de profielen waaruit ze kunnen kiezen. “Twee jaar geleden is in het kader van het programma Sterk Techniekonderwijs geld beschikbaar gekomen voor investeringen in techniekonderwijs. In deze regio hebben we dat geld gebruikt om het onderwijs op het gebied van mobiliteit en transport in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven opnieuw op te zetten. Daardoor beschikken we nu over drie prachtige praktijklokalen in de TechnoHUB in Woerden”, vertelt Busscher.

Routeplanning binnen Transport

Leerlingen die het profiel Mobiliteit en transport kiezen, krijgen in het derde jaar les in motortechniek, ondersteltechniek en elektrotechniek. Het vierde blok is transport, legt Busscher uit. “Daarin laten we onder meer zien wat een vrachtwagenchauffeur doet, hoe het laden en lossen in zijn werk gaat en welke documenten daarvoor nodig zijn. Leerlingen leren orderpicken, een laadplan maken, lading zekeren, ritten voorbereiden en vrachtbrieven controleren. En ze leren een routeplanning maken.”

TLNplanner als lesmateriaal

Voor routeplanning maakt het Kalsbeek College gebruik van TLNplanner, de standaard routeplanner voor de transportsector. De school beschikt over een licentie met dertig accounts, zodat alle leerlingen uit een klas tegelijk aan de slag kunnen met het systeem. De uitleg daarvoor ontvangen ze tijdens twee gastlessen van PTV, het softwarehuis dat TLNplanner heeft ontwikkeld. Busscher is blij met deze ondersteuning. “Ik heb zelf een achtergrond in de autotechniek. Ik weet inmiddels wel iets van routeplanning, maar ik ken niet de fijne kneepjes van TLNplanner. Een specialist kan veel meer vertellen dan ik”, lacht de docent.

Gastlessen van PTV

Tijdens de gastlessen krijgen de leerlingen een setje van acht vrachtbrieven. Ze leren hoe ze de fictieve adressen moeten invoeren en hoe ze vervolgens de beste route door Nederland en Duitsland kunnen berekenen. Het resultaat vormt de basis voor het laadplan. “We maken daarvoor een plattegrond van de laadruimte en laten de leerlingen nadenken over de volgorde waarin ze de acht vrachten moeten laden. Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat de chauffeur op de plaats van bestemming eerst de halve vrachtwagen moet leegmaken voordat hij de juiste pallet kan lossen.”

Enthousiast aan de slag

Het Kalsbeek College heeft in het TechnoHUB de beschikking over een eigen magazijn inclusief laaddock. Op het moment dat de leerlingen daar aan de slag gaan, stelt de Jan van Dam Group, specialist in machinetransport, een vrachtwagen inclusief chauffeur en materieel ter beschikking. “Dan kunnen we daadwerkelijk uitvoeren wat we in de voorgaande lessen op papier hebben gezet. Door zelf de vrachtwagen te laden en de lading te zekeren, gaat het pas echt leven. Het liefst zou ik ze ook nog een dag op pad sturen met een vrachtwagenchauffeur, zodat ze eens een laadklep kunnen bedienen of een trailer kunnen aankoppelen.”

De totale aanpak slaat aan bij de leerlingen, ook het werken met TLNplanner. Tijdens de gastlessen gaan ze enthousiast en gedreven aan de slag. Hoe het systeem werkt, pikken ze snel op. “Sneller dan ik dat doe”, lacht Busscher. “De laatste keer kregen alle leerlingen zoals gehoopt dezelfde route als uitkomst. We hebben die route vervolgens samen besproken. Hoe lang doet de vrachtwagen erover? Hoeveel kilometer moet worden afgelegd? Moeten we de route nog aanpassen? Dat zijn boeiende lessen.”

Snuffelen aan beroepen

Tijdens de vmbo-opleiding leren de leerlingen niet het complete beroep van transportplanner of van vrachtwagenchauffeur. “Daarvoor is de vervolgopleiding op het mbo. Op deze school laten wij de leerlingen snuffelen aan deze beroepen en zien wat het vak inhoudt. Een chauffeur doet natuurlijk veel meer dan in een vrachtwagen klimmen en wegrijden. Dat inzicht krijgen ze door zelf een route te plannen en een laadplan te maken. Het gebruik van de TLNplanner geeft daaraan een belangrijke bijdrage.”

Ondersteuning vanuit PTV Group

Ook buiten de gastlessen om biedt PTV volop ondersteuning. “De mensen van PTV zijn enthousiast en denken graag mee over de invulling van de lessen. En als we een vraag stellen, krijgen we snel antwoord. Dankzij de samenwerking met bedrijven zoals PTV kunnen we onze opleiding beter invullen. Zij kunnen alles vertellen over de nieuwste systemen en technieken die relevant zijn voor iedereen die in het transport aan de slag wil.”

Download deze klantcase in pdf »

Gebruik net als het Kalsbeek College ook TLNplanner »

Test 15 dagen gratis

Nu testen »

TLNplanner aanschaffen

Bestel direct »

Gratis online demo TLNplanner

Vraag nu aan »

x

Verhoging Duitse Maut vanaf 1 december 2023!

icon tlnplanner tracing

Bereken nu de impact van de Duitse tolverhoging met TLNplanner!

 

Test gratis! »