Vrachtwagen tol

De vrachtwagen tol verschilt per land en gebied, waardoor het lastig kan zijn om uw totale tolkosten te berekenen. Bovendien treden er zo nu en dan veranderingen op in de toltarieven, zoals afgelopen jaren in Duitsland. U moet met zoveel verschillende factoren rekening houden, zoals het totaalgewicht van uw vrachtwagen en de emissie-categorie, dat u soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarnaast moet u in veel landen een tolvignet of tolbadge aanschaffen van het desbetreffende land om te bewijzen dat u wegenbelasting hebt betaald. Hoe zit het precies met de vrachtwagen tol in Europa? Zorg ervoor dat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan, maar ga voorbereid op pad met TLNplanner.

Tol bundesstrasse

Een bundesstrasse of B-weg is een weg in Duitsland die, buiten de snelweg, onder de verantwoordelijkheid valt van de federale overheid. Vanaf 2018 moet op elke bundesstrasse tol worden betaald. Tot nu toe werd op enkel 2.300 kilometer vierbaans provinciale wegen vrachtwagen tol geheven. Inmiddels geldt de tol voor ongeveer 15.000 kilometer aan snelwegen en andere wegen. Deze maatregel levert veel extra inkomsten op voor de Duitse staat, die voor een groot deel zullen worden geïnvesteerd in de verbetering en uitbreiding van de infrastructuur. Daarnaast zal de uitbreiding van het tolnetwerk naar verwachting de verkeersdrukte beperken, doordat meer vrachtwagens gaan uitwijken naar andere wegen om de Duitse tol te ontwijken. Toch moet u op uw hoede blijven wanneer u de vrachtwagen tol probeert te vermijden, omdat omrijden vaak alleen maar meer geld en tijd kost. Wilt u er zeker van zijn dat u de meest efficiënte en goedkope route rijdt? Optimaliseer uw route met behulp van de routecalculatie van TLNplanner.

Duitse tol

Alle binnenlandse en buitenlandse vrachtwagens die een totaalgewicht hebben van 7,5 ton of meer en gebruik maken van de Duitse snelweg moeten belasting betalen aan de exploitant Toll Collect. Het tolsysteem van Toll Collect berekent, in opdracht van de Bondsregering, nauwkeurig de tolkosten aan de hand van de hoeveelheid afgelegde kilometers. De exacte vrachtwagen tol hangt onder meer af van:

  • het aantal assen
  • de hoeveelheid uitstoot
  • de lengte van het toltraject

De Duitse tol voor vrachtwagens wordt ook wel LKW-Maut genoemd. Om de kilometerheffing te betalen, maakt u een boeking via het voertuigtoestel of via de tolterminal. U hebt ook de keuze om een online boeking te maken of een formulier te gebruiken. Wilt u zelf uw totale tol- en transportkosten berekenen op basis van kosten per kilometer of per uur of op basis van vaste kosten? Maak dan gebruik van TLNplanner.

Belgische tol

Sinds 2016 heeft België een nieuw tolsysteem ingevoerd. Vrachtwagens van meer dan 3,5 ton zijn verplicht om op Belgische wegen een 'On Board Unit' te hebben die de kilometerheffing berekent. Deze OBU kan met zuignappen aan de voorruit van uw vrachtwagen worden bevestigd. Het apparaat detecteert automatisch de positie van uw vrachtwagen door middel van satellieten, zodat de exacte Belgische tolkosten kunnen worden berekend. Vraag uw OBU aan via een Service Punt of via de Road User Portal. Voertuigen met een gewicht van tussen de 3,5 en 12 ton betalen alleen kilometerheffing en geen verkeersbelasting. De kilometerheffing vervangt daarmee ook het Eurovignet voor vrachtwagens in België. In Nederland, Luxemburg, Zweden en Denemarken heeft u wel nog steeds een Eurovignet nodig. Voertuigen met een gewicht van 12 ton of meer moeten zelf belastingaangifte doen en de jaarlijkse verkeersbelasting betalen. Op de meeste wegen betaalt u vrachtwagen tol, hoewel er op bepaalde Belgische wegen een nultarief geldt. Schakel TLNplanner in voor een precieze tolberekening op basis van uw voertuigprofiel.

Vrachtwagen route plannen

Er zijn in Europa veel verschillende tolsystemen waar u rekening mee moet houden. Wilt u een vrachtwagen route plannen die onnodige afstanden, wachttijden en dus vrachtwagen tolkosten vermijdt? Met behulp van TLNplanner kunt u snel en gemakkelijk uw routepunten op volgorde optimaliseren. Bepaal hierbij de beste route op basis van hemelsbrede afstand, kilometers over de weg of tijdvensters waarin de klant wil worden beleverd. TLNplanner kan werken met wel drie verschillende tijdvensters. Kies uit vier standaard voertuigprofielen en genereer uw optimale route. Bij de bepaling van deze route is het systeem bedacht op trajectbeperkingen als tolwegen, milieuzones en gewichtsbeperkingen. Wilt u meer weten over de vrachtwagen tol en de werking van TLNplanner? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Test 15 dagen gratis

Nu testen »

TLNplanner aanschaffen

Bestel direct »

Gratis online demo TLNplanner

Vraag nu aan »

x

Verhoging Duitse Maut vanaf 1 december 2023!

icon tlnplanner tracing

Bereken nu de impact van de Duitse tolverhoging met TLNplanner!

 

Test gratis! »