Routeplanning

In het wegtransport worden systemen voor routeplanning gebruikt om voor een enkele vrachtwagen met twee of meer afleveradressen de optimale route te berekenen. De routeplanner houdt daarbij rekening met alle gegevens die relevant zijn voor wegtransport: maximale doorrijhoogtes en aslasten, routes voor ADR-goederen of LZV’s, milieuzones en tijdvensters in binnensteden, etc.

Een dergelijk systeem berekent niet alleen de afstand en rijtijd, maar ook de transportkosten en tolkosten. Het enige dat nodig is zijn geografische data zoals plaatsnamen, postcodes, straatnamen en huisnummers of geografische coördinaten – handig voor bijvoorbeeld nieuwbouwlocaties. Op basis van die data genereert het systeem een kaart met daarop de route.

Plan uw routes op basis van belangrijke gegevens voor vrachtwagens. U kunt kiezen uit standaard voertuigprofielen, waarbij u de standaard uitkomsten genereert:

  • Zware vrachtauto 40T
  • Lichte vrachtauto 20T
  • Stadsdistributie 12T
  • Bestelauto (Koerier)
  • LZV
  • ADR

De profielen zijn zo ingesteld dat ze de optimale route berekenen, rekening houdend met tolwegen, rij- en rusttijden, gewichtsbeperkingen, transit traffic, brughoogtes en andere trajectbeperkingen.

Optimalisatie

Planners kunnen zich volledig verliezen in routeoptimalisatie. Hoe moeten zij de optimale volgorde van de stops op een route vaststellen? Vooral als tijdvensters, leverafspraken en openingstijden een rol spelen, leidt dat tot een ingewikkelde puzzel die voor een compleet wagenpark al snel enkele uren in beslag kan nemen. TLNplanner is de tool bij uitstek voor het optimaliseren van routes.

Lagere kosten, betere service

Routeoptimalisatie is één van de belangrijkste taken van planners. Nadat alle opdrachten over de beschikbare voertuigen zijn verdeeld, blijft één vraag over: wat is per voertuig de optimale volgorde voor het afhandelen van de opdrachten?

Een inefficiënte routeplanning leidt tot onnodig veel kilometers en dus extra kosten. En misschien nog belangrijker: het vertrouwen van klanten raakt beschadigd als tijdsafspraken niet worden nagekomen.

Eenvoudig sneller plannen

Met TLNplanner kunt u snel en eenvoudig de routepunten op volgorde optimaliseren. Deze slimme planningstool berekent de optimale volgorde op basis van de hemelsbrede afstand of het aantal kilometers over de weg. Daarnaast kan TLNplanner rekening houden met wel drie tijdvensters per stop.

Zijn uw opdrachten gebonden aan tijdsafspraken, openingstijden van klanten of specifieke tijdvensters waarop uw voertuigen de binnenstad in mogen? Dan biedt TLNplanner uitkomst. Door gebruik van de tool vermijdt u onnodige kilometers, bespaart u brandstof, vermindert u de CO2-uitstoot en voorkomt u wachttijden. Kortom: slim plannen levert u geld op.

Wilt u automatisch meerdere orders over het gehele wagenpark verdelen?

Bekijk de mogelijkheden van een ritplanningssysteem »

Test 15 dagen gratis

Nu testen »

TLNplanner aanschaffen

Bestel direct »

Test 15 dagen gratis

Nu testen »

TLNplanner aanschaffen

Bestel direct »

Gratis online demo TLNplanner

Vraag nu aan »